top of page

🔊 La lakken leve!

Jeg leser ofte i tråder på sosiale medier; puss bort lakken, fjern først all lakk, slip vekk lakken ... . Så mye jobb da, gitt!

Det er unødvendig arbeid for oss Nordic Chic-malere. Vi bruker heller lakken som er på 😊

Det høres kanskje rart ut? Er det godt nok arbeid, tenker du kanskje?

Kanskje det er litt av den gammeldagse gode kvalitets-holdningen som sitter i? For det var litt mer sånn før at arbeidet "skal gjøres grundig". Og syr du noe, så skal det se like pent ut på vranga. Men her skal du få det beste kortet for å beholde lakken på:

Det er miljøvennlig 💚


Grunnen til at et møbel er lakket er for å beskytte for hakk etc, men hør;

Alt treverk har fuktighet (tresaft/harpiks) i seg. Når treet skjæres eller slipes med sandpapir, åpnes porene i treet. Da kommer tresaften lettere ut. Hvis man da maler på åpne porer, vil tresaften kunne trenge gjennom malingen og lage flekker.

Før moderne syntetiske belegg og lakk ble utviklet, var linolje en av de mest populære og tilgjengelige alternativene for å beskytte og forbedre treverk. Man kan bli lurt av gamle møbler 😊 De kan seg så tørre ut i treverket, og man kan tenke at det bare er å male på, men; linoljen trekkes ut og lager flekker den også. Primer/sperregrunn hindrer fuktigheten i treet å trenge ut gjennom maling. Det gjør lakk også! Så hva er da poenget med å fjerne gammel lakk?


Gjør du den jobben med å pusse lakken vekk, så pusser du lakken ut i lufta. Kanskje du til og med puster den inn. Og når du har pusset ferdig må du jo ha på ny lakk eller sperregrunn. Altså bortkasta jobb fordi kalkmaling fester på de fleste underlag.


Fire gode hensyn til å la være å fjerne lakken: 1) det miljømessige

2) kostnaden på oppussinga fordi du må kjøpe ny lakk og sandpapir

3) tida di

4) det er helt unødvendig.


Så; 🔊 "La lakken leve" 😅 Bruk lakken i stedet! Vær glad for at den er der, og at noen allerede en gang gjorde forarbeidet for deg 🥰

Det samme gjelder da gammel maling.

Hvis du synes at lakken/den gamle malinga er veldig glatt, så kan du heller bare rubbe litt lett-lett med sandpapiret for å løfte litt på fibrene, men ikke bryt hinna i det gamle belegget.

Nordic Chic kalkmaling fester på de fleste underlag 👌🏽🥰

Ha en kjekke malestund 🥰

Hilsen Mette

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page