top of page

Nyttige tips om kalkmaling

Nordic Chic Kalkmaling fester seg på det meste av materialer - Nordic Chic er derfor et gunstig valg om du vil ha en kalkmaling som er lett håndterbar, tidseffektiv, samtidig som kalkmalingen gir et tidsriktig uttrykk med muligheter for ulike layouts. 

 

Her får du tips om hvordan du kan kalkmale gjenstander, møbler og vegger. Det finnes mange ulike maleteknikker utover dette, så her er det bare å boltre seg og prøve seg frem. 

FØR DU MALER

Før du maler

HA RENT UNDERLAG

Det du skal male bør være rent. Fett- og oljeflekker fjernes med en sterk såpe, men ikke salmiakk eller grønnsåpe da dette legger igjen en uheldig glatt film. Eksempelvis bør flater på kjøkken vaskes med fettløsende vaskemiddel. Sørg for at såpen er vasket av møbelet før du maler.

Tips: tørk godt over med en fuktig klut og rent vann. Skrap av gamle løse malingsflak. Man kan pusse i tillegg, men er som oftest ikke nødvendig. 

SPERREGRUNN OLJEDE UNDERLAG

Kalkmaling fester seg på alle underlag unntatt olje, silikon og fett. Oljede underlag må derfor sperregrunnes med to strøk før maling, for eksempel  med Nordic Chic’s sperregrunn.

KOST, PENSEL ELLER RULLE?

Kost og pensel, samt «tjukk» rulle gir mer struktur når du maler. Dette kan være fint på møbler der du vil ha en litt grovere «look», som på møbler med hakk, sår og tapet som har noe bulket mønster. 


En skumgummirulle eller lakkpensel vil gi et slettere uttrykk.


Til sjablongmaling fungerer det fint med en stoplekost eller rett og slett en billig kjøkkensvamp fra Europris.

MENS DU MALER

TØRKETID

La flaten du skal male tørke etter vask før du maler, og også mellom hvert strøk med maling/lakk/voks. 6 timer mellom hvert strøk kalkmaling er anbefalt. 


Malingen vil tørke raskere på varme sommerdager eller med hårføner. Skal du lakke, bør du la møbelet stå natten over før du påfører lakk.

DEKNINGSGRAD

Vil du ha en underliggende farge til

å skinne gjennom; ett strøk.

 

Vil du ha fullstendig dekket med

ny farge; to - tre strøk.

 

På maling av stoff må du beregne flere strøk, og legge første strøk med maling og vann blandet i forholdet 50:50. Puss så forsiktig ned fiber i stoffet med grovt sandpapir mellom hvert strøk. Sett inn med voks til slutt. Husk herdetid mellom strøkene.

TYNNE UT MED VANN

Kalkmaling er uten olje, det er en «tørr» og lett maling å forme. Hvis du synes at malingen blir for tykk, kan du tynne ut med litt vann. Bland da maling og vann i eget spann (syltetøyglass, isboks etc). Hvis du synes at penselen blir tørr mens du maler, dypp den i vann.

Mens du maler

ULIKE MATERIALER FOR MØBELETS "LAY-OUT"

FORSEGLING:
LAKK ELLER VOKS?

Mange pyntemøbler blir fine uten lakk og voks. Husk da å ikke gni med vann og såpevann når du tørker støv.

Lakk gir en matt finish og herder flaten. Til bruksflater anbefales to strøk top-coat lakk, som påføres i tynne lag. Husk å la det tørke mellom strøkene. Vegger nær peis og ovner skal ikke lakkeres.​

 

Voks gir et fyldigere uttrykk og er veldig stilig på flater som ikke utsettes for hardt bruk. Voksede møbler kan vedlikeholdes ved å påføre voks etter en tid.

Voks med farge

Hvis du vil bruke mørk voks eller voks med farge, bør du "lukke" det med et lag blank voks på toppen. Hvis du skal ha farget voks til å fremheve et mønster og utskjæringer på møbler, bør du legge et lag blank voks først. 


Tips: det er lettere å fjerne farget voks hvis du legger på for mye.

svart voks
Ulike materialer

MALETEKNIKKER

Du kan bruke forskjellige effekter for å krydre malingen:

FINE STONE

Gir en sandete og kornete overflate.

KRAKELERING

Antikk look, i sterk eller svak grad.

GLAZE og GLAZE PEARL

Med "Glaze og Glaze Pearl" kan du feste på mønstre. Du kan også forgylle deler av møbelet med sølv, gull eller annen farget folie, for eksempel på håndtak eller en flate, som vist på bildet.

SHUMBLE

Ved å blande inn "shumble" i kalkmalingen din kan du lage effekter på møbelet.

Kalkmaling
Maleteknikker

SJABLONGER

Dette kan du bruke til å male på fine mønstre.

VOKS

Gir en myk og fyldig look.

VÅTT-I-VÅTT-TEKNIKKEN

En av mine favorittmåter å male på er å bruke metoden "vått-i-vått". Her kan du kombinere flere farger sammen for å få frem et spill på flaten du maler. Drivved-looken er malt på denne måten. Her er det om å gjøre at fargene sklir akkurat passe over i hverandre ved å bruke vann som tynningsmiddel. Ved å tynne med vann vil malingen flyte mer ut og gi en mer glatt overflate.

 

Det er viktig å føre kosten stødig i den retningen du ønsker. Kurs i maleteknikk tar blant annet for seg å male med "vått-i-vått"-teknikken. Bordplaten til venstre er et eksempel på denne teknikken.

Paint Supplies

VÆR KREATIV!

Det finnes mange maleteknikker utover dette! Her er det bare å boltre seg.

Det finnes utallige måter å male med Nordic chic kalkmaling på, nettopp fordi den er så tørr og formbar, og fordi du kan bruke forskjellige effekter sammen med kalkmaling på møblene du vil male. Således kan du egentlig skape deg akkurat hva du vil. Og blir det ikke helt som du hadde tenkt, så blir det mest sannsynlig noe fint ut av det allikevel!

Velkommen til å ta kontakt!

Hilsen Mette,

Kalkmaling Norge

bottom of page